Офіційний сайт Мiшково-Погорiлiвської сільської ради

Насильство в сім’ї. Як себе захистити?

Насильство в сім’ї – це не та тема, яку можна обговорювати жартома. Це тема яка несе страх, сором, відчай. На жаль, проблема насильства, а особливо домашнього насильства, є актуальною в нашому суспільстві. Про те, говорити та вирішити проблему, не так просто. Оскільки жертви, що потерпають від насильства в сім’ї, настільки емоційно скуті, та залякані, що «виносити сміття з хати» вони просто бояться… Випадків, коли члени сім’ї потерпають від насильства, дуже багато і, перш за все, що повинна зробити жертва – перестати звинувачувати себе, думати, що це норма, а головне звернутися по допомогу.

Новий закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству» суттєво змінив ситуацію. Він запустив новий процес боротьби з сімейним насиллям, близький до європейських стандартів. Відповідно до норм Закону, незалежно від того, чи проживають постраждалі зі своїми кривдниками разом чи ні, їх можуть визнати такими. Щодо дітей, то постраждалими вони визнаються не лише від безпосереднього насилля над ними, але й у разі, коли дитина стає свідком такого насильства над членами своєї родини.

Що робити у випадку насильства в сім’ї?

Складіть заздалегідь план дій: що робити, куди піти у разі небезпеки. Якщо необхідно піти з дому – підготуйтеся: зберіть найнеобхідніші речі, ліки, одяг, ключі, особисті документи та документи, що підтверджують право власності на житло, автомобіль тощо. У випадку, якщо з вами будуть діти, також підготуйте все необхідне.

Визначте не одне, а декілька місць, де ви могли б сховатися, якщо підете з дому. Пам’ятайте адреси, номери телефонів людей, яким ви можете довіритися у випадку загрози вчинення насильства, або організацій, до яких маєте намір звернутися.

Заздалегідь продумайте можливі вирішення важливих юридичних питань. Якщо ви зважилися піти та розірвати сімейні стосунки, то паралельно виникнуть питання про розподіл спільного майна, встановлення місця проживання дітей та виплати аліментів.

Також подумайте про те, як уберегти дітей від повторення ситуації насильства – домовтеся і підготуйте необхідні документи до керівника дитячої установи або навчального закладу про те, що дітьми опікуєтеся тільки ви, і ніхто інший не має права забирати їх. Обов’язково подайте письмову заяву на ім’я директора з проханням віддавати дитину винятково вам.

Якщо вам чи дітям кривдник завдав тілесних ушкоджень, обов’язково повідомте в поліцію та зверніться до медичної установи. Медичні висновки про отримані тілесні ушкодження можуть бути вагомим доказом того, що сталося.

Шановні мешканці громади! Якщо Ви знаєте про вчинене насильство, або воно було вчинене відносно Вас звертайтеся в поліцію за телефоном 102, а також за консультацією та допомогою до соціальних служб.

І кожен з нас має сказати «Ні! Насильству» у власній родині. Адже сім’я – це саме те місце, яке має бути світлим затишком, острівцем безпеки і комфорту у нашому житті. Місце, де тебе розуміють і поважають, де можна нікого не боятися і почуватися вільно кожному: і маленькій людині, і дорослому, і особі літнього віку. Пошана один до одного, взаєморозуміння, орієнтування на мирне вирішення конфлікту, можуть забезпечити благополуччя і згоду в сім’ї, а відповідно і добробут держави в цілому.

 

Поділитися на facebook
Поділитися на twitter
Поділитися на telegram
Поділитися на whatsapp
Поділитися на email
Перейти до вмісту