Офіційний сайт Мiшково-Погорiлiвської сільської ради

Якою повинна бути сучасна бібліотека або роль бібліотек у сучасному розвитку освіти Мішково-Погорілівської громади

Начальниця Відділу освіти, культури, молоді та спорту Мішково-Погорілівської ОТГ Марина Юрченко поділилася баченням розвитку освітнього простору в громаді, відвідавши разом з учнями Погорілівської школи Херсонську обласну бібліотеку ім. О.Гончара.

«Сьогодні на жаль у сільську бібліотеку нечасто біжать діти та й дорослі для того що б взяти книгу… Вік сучасних технологій  зайняв вільний час сучасної молоді, – розмірковує Марина Геннадіївна, – Але можна зробити так, що б бібліотека стала справжнім осередком освіти й культури на селі. Як?  Яскравий приклад ми побачили відвідуючи у місті Херсон  Обласну бібліотеку імені Олеся Гончара. Приємно, що одразу в у холі побачили перше прізвище у списку меценатів бібліотеки 2019 року Ботаніна Андрія Леонідовича».

За словами Марини Юрченко, далі разом з учнями  пройдено екскурсію по бібліотеці. У бібліотеці раді відвідувачам і завжди готові допомогти вибрати книгу, отримати довідку, знайти статтю, підібрати музику. Працюють курси іноземної та української мов, медійної та цифрової грамотності, майстер-класи, клуби за інтересами. Взагалі, тут можна багато чому навчитися.

«Зрозуміло те, що у цьому закладі не потрібно думати чим зайнятися у вільний час, бібліотека зробить це за вас. Адже тут можна корисно провести день, знайти однодумців, взяти участь у заходах, скористатися новинками зі сфери змістовних розваг та розвитку. Гральна консоль «PlayStation 4 Pro» – чудовий привід зустрітися з друзями у книгозбірні та разом поринути у світ дивовижних пригод, вражень, емоцій. А як альтернатива сучасним гаджетам – настільні ігри. Тут є ігрове місце для вашої дитини», – із захопленням повідомила Марина Юрченко.

Технологічні новинки – 3D-принтер та 3D – сканер – дозволяють проводити творчі майстерні з цифрового моделювання та виготовлення прототипів різних моделей. Інтерактивний стіл допоможе здійснити віртуальний  3D тур музеями світу. У бібліотеці є також розумні ручки, які читають німецькою, англійською мовами, а з книгобайком заманливо відправитися у велотур.

До послуг відвідувачів – креативний простір MakerSpace! Тут можна навчитися робити щось своїми руками, користуючись сучасними девайсами: електричною швейною машинкою Janome Décor, плотером  Silhouette Gameo.

3, різаком, конструктором Lego Mindstorms EV3,  3D ручками. Крім того на MakerSpace можна вивчити можливості сучасних приборів, серед яких мікроскоп із вбудованим дисплеєм, інфрачервоний медичний термометр, метеорологічний мембранний барометр-анероїд, мультиметр.

Шанувальників книжкового мистецтва та історії книги чекають раритети відділу рідкісних видань. Тут можна побачити книжку-крихітку та диво сучасної поліграфії « Майстер і Маргаріта» М.Булгакова на одному аркуші формату А4, а також багато інших унікальних книжкових експонатів.

Марину Юрченко вразило, що у бібліотеці активно впроваджується ідея інклюзії, всіляко підтримується процес включення осіб з інвалідністю в активне громадське життя. Проводяться інклюзивні заходи, де кожен може розкрити свої творчі здібності.

«На сьогодні ця бібліотека стала справжнім освітньо-культурним центром Херсонщини. Маємо надію що спільними зусиллями нам вдасться створити у себе в громаді подібний центр, який стане найулюбленішим місцем навчання та самовдосконалення, змістовного  дозвілля та сімейного відпочинку, спілкування і натхнення», – висловила своє бачення розвитку освітнього простору в громаді начальниця Відділу освіти, культури, молоді та спорту Мішково-Погорілівської сільської ради Марина Юрченко.

Перейти до вмісту