Офіційний сайт Мiшково-Погорiлiвської сільської ради

Куди дівається сміття з громади?

З 1 листопада 2021 року на території населених пунктів нашої громади послуги зі збирання та вивезення побутових відходів надаватиме КП “Добропобут-Плюс”. Це підприємтство стало виконавцем послуг після перемоги у відповідному конкурсі.

Тариф на вивезення побутового сміття від населення складає 176 грн 03 коп за 1 кубічний метр відходів. Ще у 2010 році було підраховано, що в середньому 1 людиною виробляється 1,5 кубічних метрів відходів на рік. Отже, 176,03 грн * 1,5 м. куб. = 264,05 грн на рік коштує послуга з вивезення побутових відходів за одну людину.

Що ж входить в цю суму?

По-перше, зарплата працівників. Це 6,57 грн за 1 метр кубічний. Щоб робітник отримав мінімальну зарплату на руки (це 6000 грн), підприємству треба заплатити 2490 грн податків (18 % ПДФО, 1,5% військовий збір, 22% єдиний соціальний внесок). КП “Добропобут-Плюс” очолює в.о. директора на 0,5 ставки, плюс на КП працюють касир і бухгалтер по 0,25 ставки. Окрім того, кошти витрачаються на абонентські книжки, оплату електроенергії (частково) тощо. Це 7,4 грн за 1 метр кубічний. Тож розбагатіти на цій роботі не вийде.

По-друге, витрати на транспорт. Це 131,95 грн за 1 кубічний метр. Паливо, страхування, ремонти тощо – все це закладено в тариф. Враховуючи, що в Миколаївській області діє всього декілька законних полігонів ТПВ і найближчий – це у Великій Коренисі, то їздити доводиться далеко – 31 км від Святомиколаївки, не враховуючи того, що машина їздить по кожній вулиці. У 2021 році це КамАЗ, який здатен вмістити в кузові сміття з одного села.

По-третє, саме розміщення на полігоні ТПВ сміття з громади коштує грошей – 10,25 грн за 1 кубічний метр відходів. В тарифі це відображається як 6,58 грн за 1 метр кубічний.

От і виходить, що 6,57 + 131,95 + 7,4 + 6,58 = 176,03 грн за 1 кубічний метр.

Звичайно, такий тариф не остаточний і він однозначно буде змінюватись у майбутньому. Щоб здешевити вартість послуги треба відкривати власний сміттєспалювальний завод з сортувальною лінією. Окрім того, ведуться роботи з більш точного формування норми утворення відходів, а ще удосконалення організації збирання сміття та проведення розрахунків з абонентами.

А ще ми нагадуємо, що договір з КП “Добропобут-Плюс” – ОБОВ’ЯЗКОВИЙ для кожного домовласника! Тільки маючи договір на вивіз сміття Ви не просто користуєтесь послугою, а й доводите, що не засмічуєте громаду. За відсутність договору передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу у розмірі 340-680 грн.

 

Поділитися на facebook
Поділитися на twitter
Поділитися на telegram
Поділитися на whatsapp
Поділитися на email
Перейти до вмісту